top of page

Tájékoztató orvosoknak a MOFETTÁRÓL

Tájékoztató orvosoknak a Mofettáról

 

A MOFETTA geológiai szakkifejezés, amely sok széndioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést jelent. A kezeléseknél a CO2 a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra, szekunder úton pedig a szívműködésre fejt ki kedvező hemodinamikai hatást. Növeli a szív verő- és percvolumenét, csökkenti a vérnyomást, tágítja az arteriolákat, megnyitja az arteriovenozus anasztomozisokat. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. A hatás kapillármikroszkópos vizsgálattal jól demonstrálható, és nemcsak a bőr és bőr alatti kötőszövetre terjedhet ki, hanem a belső szervekre is, létrejöttét a felszabaduló vazoaktív anyagoknak tulajdonítjuk. Ilyen alapon diuretikus hatása is érthető. (A fenti mechanizmusokon kívül vasodilatátió létrejöhet a szöveti pH savanyú irányú eltolódása következtében is). Jellegzetes a CO2 gázfürdőben fellépő melegérzés, mely az érzőidegekre gyakorolt hatással magyarázható. Oka a hiperémia és az a termodinamikai jelenség, hogy a CO2 gáz hőkapacitása nagyobb, hővezető képessége pedig kisebb, mint a vízé, és így a gázzal érintkező bőrfelület melegebb marad. (Feltételezik, hogy a bőr hidegérző receptorait bénítja, amivel a korábban beálló melegérzés magyarázható.) A CO2 gáz befolyásolja a vegetatív idegrendszer ingerlékenységét, jellemző a fürdőt követő kipirulás, a fej, a nyak izzadása az erőteljes szívkontrakció, az aluszékonyság. Paraszimpatikus túlsúlyban csökken a vérnyomás, a perifériás erek tágulnak, a légzés mélyül, profúz izzadás lép fel, a K/Ca hányados csökken. Fontos élettani hatás, hogy a szövetek és a vér CO2- tartalmának növekedése javítja az oxihemoglobin disszociációját, ennek következtében a vér szokásos oxigén telítettsége mellett a CO2-ben gazdag szövetek a vérből nagyobb oxigén mennyiséghez jutnak, és javul az O2 utilizációjuk. A radon tartalmú forrásokat is évszázadok óta használják a különböző elváltozások kezelésére.

 

A radon nemesgáz, mely a rádiumból alfa-sugárzást kibocsátva, radioaktív bomlás során keletkezik. A radon felezési ideje 3,8 nap. Az emberi szervezettel kémiai reakcióba nem lép. Biológiai hatása csak az alfa-sugárzással függ össze, melynek alacsony a penetráló képessége. A szövetekbe 1-2 sejtrétegig hatol be, ahol lefékeződik és magas energiáját átadja. Ez a lokális nagy energia a sejtek anyagcseréjét serkenti, fokozza a reparációs folyamatokat. A radon orvosi felhasználása szárazfürdő és radon tartalmú gyógyfürdő formájában kúraszerűen történik. A gáz a bőrön keresztül jut be a szervezetbe és már 20 perces fürdőzés alatt a szervezet jó vérellátási területein és a test zsírban gazdag szerveiben halmozódik fel, pl.: belső elválasztású mirigyek és idegrostok, melyeket lipidtartalmú hüvely vesz körül. Biológiai felezési ideje rövid, 15-30 perc, ez az azidőszak, mely alatt jótékony hatását kifejti. A gáz nagyobb része a tüdőn keresztül gyorsan eltávozik a szervezetből.

 

A radon fürdő hatásmechanizmusa pontosan nem ismert. A hatás késleltetett, és a kúraszerű kezelés végén, sőt a kúra után a legerősebb. A szabad gyök elimináló enzimek („radical captures”) termelődését stimulálja, ami által a gyökök károsító hatása megszűnik. Kis dózisú sugárzás hatására a sugárkárosodással szemben természetesen is meglévő védőmechanizmusok aktivizálódnak. Fájdalomcsillapító hatását részben az endorfin termelés serkentésével magyarázzuk. Az alacsony sugárdózis stimulálja az immunrendszert. A limfocitaszám emelkedik, a killer sejtek képzése és aktivitása fokozódik. A DNS-újraképződés stimulálódik, a monocita-makrofág rendszer aktiválódik. A húgysavkiválasztás nő. A vérnyomás csökken, a stabil anginával járó ISZB-ben kedvező hatását írták le.

 

Az irodalmi adatok és több évtizedes tapasztalatok alapján a széndioxid gázfürdő javallatai:

I. Az artériás rendszer betegségei:

1. Az alsó végtagok idült obliteratív verőérbetegsége Fontaine II – III - IV. stádium.- helyreállító érműtét, szimpatektomia, katéteres értágítás, stent implantáció után- műtétre nem alkalmas esetekben.

2. Diabéteszes angiopátia

3. Angioneuropathia (vizelettartási rendellenességek)

4. Thoracic outlet szindróma

5. Raynaud szindróma, Buerger kór

6. Progresszív szisztémás szklerózis

 

II. A vénás rendszer betegségei:

1. Krónikus vénás elégtelenség, posztrombotikus szindróma

2. Renyhén gyógyuló végtagfekélyek

3. A nyirokkeringés zavara

 

III. Speciális reumatológiai kórképek:

1. Perifériás keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek

2. Trauma utáni szövődmények, renyhe kalluszképződés

3. Sudeck szindróma

4. I-II. fokú fagyás

 

A széndioxid szárazfürdő ellenjavallatai:

1. Keringési okok:- kis-és nagyvérköri pangás- súlyos szívritmuszavar- instabil angina pektorisz- szívinfarktus után 3 hónapig.- Hypertonia 200/100 Hgmm (26,7/13,3Pa) tenzió felett,- súlyos renális szövődmények,- szemfenéki vérzés- vérző nodus haemorrhoidalis- thrombophlebitisz, phlebothrombozis után 3 hónapig- nagyfokú vérzékenység- súlyos légzési elégtelenség

2. Cerebrovaszkuláris inzultus után 3 hónapig

3. Eszméletvesztéssel járó betegségek

4. Tetánia

5. Együttműködési készség hiánya

6. Acídózissal járó anyagcserezavar

7. Basedow-kór (kezeletlen)

8. Rosszindulatú daganatok (nem szanált esetben)

9. Heveny gyulladásos betegségek (köszvényes roham)

10. Alsó végtagok fekélye (ujjakra lokalizálódó kis kiterjedésű trófikus elváltozások)

11. Terhesség és menstruáció

12. 14 év alatt (nincs adat)

 

A kezelések kúraszerűek. Egy kúra 15 kezelésből áll. A betegek 20-25 percig tartózkodnak a MOFETTÁBAN. Azt megelőzően és azt követően vérnyomás-, légzés- és pulzusszám mérés történik. A szárazfürdőzéshez orvos felügyelete és szakképzett egészségügyi dolgozó jelenléte szükséges. Javasolt öltözet a pamut szabadidő ruha és szandál vagy papucs viselete.

 

vissza...

 

bottom of page